10 Nisan 2016 Pazar

Abim Deniz, Can Dündar

"Deniz"lerle ilgili okuduğum her kitap, her yazı yüreğimi burkuyor. Bu kitapta da aynı şekilde oldu. Bir fil geldi üzerime oturdu.

Devletim, milletim o günden bugüne ne kadar ileri ne kadar geri gitmiş ortada. Ah yavrum, şimdilerde 3 yaşındaki bebeye tecavüz edenleri bile bırak idam etmeyi, adam akıllı ceza vermiyorlar..

Kitap bir Can Dündar'ın kaleminden, tarihleriyle gazete haberleri, gazeteci yorumları, bir de Deniz Gezmiş'in kardeşi Hamdi Gezmiş'in dilinden, fotoğraf ve belgelerle yazılmış. İnsanın içi acıyor. Son ana kadar davalarından vazgeçmemiş gencecik insanlar. Daha çocuk yaşta girmişler bu yola. Hele Deniz Gezmiş'in daha minicik bir çocuk olduğunu gösteren o fotoğrafları görmek, babasına yazdığı mektupları okumak, her şeye rağmen demir parmaklıkların ardında geçirdiği her anı değerlendirdiğini görmek, okuduğu kitapları bilmek..

Evet içiniz acıyacak, gözleriniz nemlenecek hatta belki hıçkıra hıçkıra ağlayacaksınız. Ama gerçekleri bilmeli insan. Okumalı ki bilsin..

Okuyucu Notu : Daha önce Deniz Gezmiş'le aynı yerde tutulmuş olup, Denizleri anlatan kitaplar yazanlardan biri olan Erdal Öz'den de okumuştum. O da çok güzeldi, Gülünün Solduğu Akşam. Seneler oldu okuyalı ama hala aklımda. Nihat Behram'ın Darağacında Üç Fidan'ı da var. Okuyun arkadaşım, okuyun ki boşuna olmasın.. Kitap 8 i hak eder..